Nyuszi hopp, avagy tavaszi kép

Minden egy szilikon formával kezdődött. Amikor megláttam a polcon ezt a betűmintás barna műanyagot, nem a formás csokoládé jutott az eszembe, amihez árulták, hanem hogy milyen remekül tudnám használni a levegőn száradó gyurmás projektemhez! Még aznap neki is láttam, bár fogalmam sem volt, mennyi idő telik el, mire elkészülök!

Néhány figurát már előtte is formáztam a gyurmából. A betűk lehetősége teljesen új dolog volt.
A levegőn száradó gyurmáról érdemes tudni, hogy jól lezárva kell tartani, hogy nehogy tönkre menjen. Ezért a felbontott csomagot vagy azonnal fel kell használni, vagy mindig jól visszacsomagolni. Én az utóbbit tettem, hiszen 500 grammos csomagból dolgoztam…

airdry clay wet letters painted airdry clay birds

A már felnyitott csomagból kivettem egy adagot és jól átgyúrtam. Picit lehet vizezni a kezünket, ha nem elég jól formázható. Ezután bele kell nyomkodni az anyagot a szilikon formába, és lehúzni róla – például a kés tompa oldalával – a felesleget. A száradási idő 24 óra, addig nem szabad bolygatni, így is nagyon törékeny.
A tervezett szövegeket kiírtam lapra és mindig áthúztam azokat a betűket, amiket már megformáztam. Így is napokig készültek, hiszen minden formázás után 1 nap a száradás, ráadásul amíg nincs rutinunk a megkeményedett betűk kiemelésében, könnyen eltörnek. Most figyeltem fel arra, mennyire sok azonos betű szerepel az általam választott angol szavakban. Emiatt is lassan haladtam, hiszen várni kellett a helyre. Három hét volt, mire mind kész lett (igaz végül nem fért ki az összes szó, amit terveztem).

paint at night airdry clay tulips

A képhez tervezett figurákkal, apróságokkal persze lehetett közben haladni: zászlócskák, gombok, madarak, nyuszik, pillangók, levélkék, sünik készültek. A formázáshoz csak a kezemet és fogpiszkálót használtam. Erről a gyurmáról érdemes még tudni, hogy olyan mint az agyag, egyáltalán nem tapadnak össze a különálló részek, ezért egyben kell kiformázni amit szeretnénk, vagy később ragasztásra lesz szükség, amit én el szerettem volna kerülni. Így a madarak csőre, a sünik tüskéi, a nyuszik füle stb. mind egy egészből lesz gyurva, nyomkodva, vágva. Kis gyakorlással, esetleg néhány teszt lénnyel hamar belejön az ember. A virágok közepét tettem fel csak külön, de a szirmokat úgy mélyítettem ki, hogy amikor a belsőt formáztam, összefogják egymást a részek.

follow the rabbit happy love

A megszáradt gyurmát akril festékkel színeztem, a legtöbb elem oldalát szabadon, fehéren hagytam. Szép fényes színeket használtam, lakkra nem volt szükség.
A választott, mélyebb típusú képkeretbe kirakosgattam, azaz felvázoltam a képem. Ezután a feszített csomagoló papírra uhu ragasztóval rögzítettem a formáimat, úgy hogy az egész a földön volt, nem mozgattam – így sem pont oda kerültek a dolgok, ahova terveztem. A felragasztott munkámat vízszintesen, mozdítás nélkül több mint egy napig hagytam száradni.

planning picture birds draw wip

Ezután fogtam egy fehér filctollat és szövegek, figurák köré rajzoltam mindenféle apróságot, hogy valahogy összefogjam képpé az egészet. Bevallom igazán ezt nem terveztem meg, ami akkor eszembe jutott azt improvizáltam a papírra, szerencsére nem izgultam, hogy mi lesz ha elrontom (nem lehet törölni) vagy mégsem tetszik. Volt amikor már azt hittem elkészültem, másnap mégis oda került még egy lepke vagy nyuszi, szóval azt sem biztos hogy a képem már készen van, de most annak tekintem és ki is tettem az alkotó szobámban a polcra.
Remélem sikerült inspirálnom benneteket is! Készítsetek vidám képet magatoknak ti is! ♥

birds smile airdry clay spring airdry clay picture

Leave a Reply

Your email address will not be published.