Így készül: szerelmes sünipár

Közeledik a Valentin nap. Lehet szeretni vagy nem szeretni, kinek hogy tetszik. Engem valójában kevésbé izgat maga a Bálint nap, mint az hogy meglephetem apró kedvességekkel aki(ke)t szeretek. Adni mindig jó, és nekem mostanában bejönnek a cuki szivecskés, sőt a pink dolgok is, ezért miért ne inspirálna ez az ünnep?! Délután neki is álltam rajzolgatni, mire inspirálnak a szivek és utána jöhetett az alkotás.

00_Valentine.hedgehogs_plan 00_Valentine.hedgehogs_final

Most még kényelmesen vagyunk, nincs pánik. Ennek a szerelmes sünipárnak az elkészítése bőven belefér az időbe és ez a vicces hűtőmágnes vasárnap már ott figyelhet meglepiként a hűtő ajtaján…
Gyere, csináljuk meg!

Hozzávalók: egy kupac színes, süthető gyurma, formázó eszközök, papírlap, mágnes (4 szem kása gyöngy), ékszerragasztó

Érdemes átgondolni milyen színeket szeretnél használni. Nekem gyurma mindig van itthon, létszükséglet, tehát választékom is van bőven. De ha te csak emiatt a projekt miatt ruházol be, akkor át kell gondolni mennyit és milyet vegyél, mert 500-700 Ft egy csomaggal (56 gramm).
1. megoldás 2 csomag is elég: kell egy sötétebb szín és egy fehér. Akkor ki tudod keverni a gyurmák alapos összegyúrásával a többit.
2. megoldás 1 csomag fehéret veszel, az egészet abból csinálod, majd sütés után kifested akril festékkel, amilyenre szeretnéd.
3. megoldás 1 csomag fehéret veszel és festékekkel színezed a gyurmát.
4. megoldás Rábeszéled néhány barátodat hogy alkossatok együtt és így vesztek 3-4 csomaggal, a költségeket szétdobjátok. (Együtt alkotni mindig jó! :) )

02_Valentine.hedgehogs_colours 03_Valentine.hedgehogs_shape

A papírlapon dolgozunk. Jó a sima, 80 grammos fehér lap.
Abból a két színből amiből a szivet és egyben a sünik testét készíted gyúrj egy-egy golyót, majd a kezeid közt sodorva kúposra alakítod és egymáshoz illeszted őket.
Ezután finoman lenyomod a papírlapra a testeket, ezzel rögtön kialakítod azt az alapot amire majd a mágnest ragasztod.

04_Valentine.hedgehogs_tusks 05_Valentine.hedgehogs_tusks

Ideális esetben van csipeszed. Akkor ezzel finoman megcsipkeded a gyurmát úgy hogy a pofi részt kihagyod simára. Ha nincs csipeszed, akkor jó szolgálatot tesz egy kisebb, éles és hegyes olló. Azzal még szebb is lesz a munkád csak lassabb kicsit megcsinálni.
Fogpiszkálóval meghúzogatva az anyagot is elérhető hasonló hatás.

06_Valentine.hedgehogs_tusks.twoside 07_Valentine.hedgehogs_ears

Ha elégedett vagy a sünitüsikkel, jöhetnek a fülecskék. Én ugyanazt a két színt használtam csak ellentétesen. Apró golyókat készítettem és a pofi fölé raktam őket.

08_Valentine.hedgehogs_ears.pinned 09_Valentine.hedgehogs_eyes.white

Ha már úgyis belejöttél a mini gömbök gyártásába mindjárt készíthetsz még négyet csak előbb mossál kezet! A fehér anyag nagyon kényes és az előző színek maradéka jó eséllyel a kezeden van. Ezért fontos kezet mosni, hogy ne legyen maszatos a műved.

09_Valentine.hedgehogs_eyes.black 11_Valentine.hedgehogs_eyes.done

A szemeket úgy készítjük hogy
1, például egy fogpiszkálóval vagy már kifogyott golyóstoll heggyel benyomjuk a fehér gömböket a pofiba (így később nem fognak letörni plusz kialakítjuk a szemek helyét). Ezután ha van fekete (vagy sötét) gyurma, akkor abból vékony rudat sodrunk, majd apró szeletkéket vágunk belőle. Ezeket kell aztán mini gömbökké gombócolni és a lyukakba tenni.

2, ha nincsen fekete gyurma, de van például pár szem gyöngy otthon, akkor a fehér alapba egyszerűen benyomjuk a 2-2 szemecskét

12_Valentine.hedgehogs_top 11_Valentine.hedgehogs_bottom

Tulajdonképpen készen is vagyunk. Már csak le kell emelni a süniket a papírról (a képeken mutatom fentről és lentről), aztán mehetnek a sütőbe.
Ha még alkotunk a maradék anyagból, akkkor érdemes mindent megcsinálni és majd egyben megsütni.
A sütés pontos leírását nem tudom megadni, mert attól függ mivel dolgoztok. Én Fimo-val dolgozom. Ezt az anyagot 110 fokon, 30 percen át kell sütni, majd hagyni kihűlni. Olvasd el az általad használt süthető gyurma használati útmutatóját és járj el annak megfelelően.

A kisült gyurma aljára már csak fel kell ragasztani a mágnes és várni a nagy napot, amikor a meglepi felkerülhet a hűtőre!

Tipp. Nem muszáj ám a szerelmes süniknek a hűtőn csüngeni! Ha teszel bele egy-egy lyukat a felső széleken, akkor ebből medál – ekkor érdemes kicsit laposabbra készíteni. Ha pedig dundibbra készíted őket akkor lehet ez egyszerű kabala vagy dísz is, amit bárhova letehetsz – például egy szem bonbon mellé. Vagy lehetnének ők… Mik is? Találd ki te! És ha van kedved mutasd meg mit készítettél! Köszi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.