Így készül: Levegőn száradó gyurma tálka

Ismered a levegőn száradó gyurmát? Különleges, érdekes anyag! Kicsit hasonlít az agyagra, kicsit a gipszre, és kicsit a gyurmára is. Általában 1/2 kg-os csomagokban lehet kapni, változó “színekben”. Ne gyurma színekben gondolkodj, inkább az agyagéban, tehát száradásakor lehet fehér vagy vöröses.
A “viselkedése” is más, mint a hagyományos vagy a süthető gyurmáé, ezért ésszel kell vele alkotni, tulajdonképpen meg kell formázni, illeszteni az elemeket egymáshoz nem lehet.

A múlt héten növényi lenyomatos tálkákat készítettem a megvásárolt gyurma csomagomból, és ha van kedved kipróbálni ezt a technikát, megmutatom hogyan készíthetsz te is ilyet vagy hasonlót!

air dry clay plates tutorial

Először is menj el egyet sétálni, és gyűjtsél növényeket: szárakat, leveleket, terméseket. Ami tetszik. Én kis tálkákat készítettem az asztalomon kallódó apróságoknak, ezért apróbb növényeket választottam. Nem kell csodálatos virágokra gondolni. A közeli réten szemezgettem, egyszerű mezei növényeket, gazokat!

növények a rétről

Ezután elővettem a levegőn száradó gyurma csomagomat és vizes kézzel alaposan átgyurtam belőle egy darabot.

air dry clay Krea

Sima felületen kell dolgozni, jó erre egy üveglap vagy egyszerű műanyag vágódeszka, esetleg a konyhapult is, majd lemosod…
A megdolgozott anyagot ki kell nyújtani valamilyen hengeres tárggyal. Lehet ez folpackba csomagolt sodrófa, műanyag henger vagy hosszabb üveg, amid van.
Nagyjából 2-4 mm-es, egyenletes vékonyságú anyagot hozzál létre!

igy keszul levegon szarado gyurma talka

Ha van otthon olyan kis tálka, amihez hasonló jó lenne, könnyebb a dolgod. Keress ehhez hasonló méretű kiszúró formát és már jó is vagy! Szúrd ki az anyagot, fektesd rá a növényeket és hengereld őket az anyagba.

igy keszul levegon szarado gyurma talka

Ha mélyebb tálkád van, akkor fordítsd le, késsel “rajzold” körbe, hengereld bele a növénykét és utána tedd bele az anyagot.

05_2016-03-13 16.16.13

Az elhasznált virágot, növényt bármit természetesen emeld ki az gyurmából és a tálkában simítsd el óvatosan az anyagot a kezeddel, hogy felvegye a formát. A széleket igazítsd meg.

igy keszul levegon szarado gyurma talka step 6

Tedd az elkészült lenyomtaidat a tányérba, edényekbe, bármilyen formába, aminek az alakja tetszik neked.
Mivel elvileg tálkákat készítünk, jó ha van egy kis öblösödése, hogy ne legyen lapos.

igy keszul levegon szarado gyurma talka step 7

Hagyd így állni a munkádat legalább egy napig!

igy keszul levegon szarado gyurma talka step8

Ezután több dolgot is tehetsz a már megszáradt, kemény kis “kerámiáddal”.
Én először picit bevizeztem – konkrétan a csap alatt hideg vízet engedtem rá és hagytam lefolyni róla. Ilyenkor tudod az esetlegesen az anyagban maradt darabkákat is kiszedni!
A nedves tálkát bekentem akril festékkel, majd vártam hogy a mélyedésekbe is beszívódjon. A felesleget papírtörlővel leitattam róla. Amelyik tetszett, ezért félreraktam.
Volt néhány, amelyik sehogysem felelt meg nekem, ezért a festékes papírtörlővel átdörgöltem az anyagot.
Ha nem tetszik, amit alkottál mosd le (akár szivaccsal dörzsöld óvatosan tisztára) és kezd előlről. Ha málik az anyag hagyd száradni és vágj neki újra!

igy keszul levegon szarado gyurma talka step9

Kísérletezz bátran! Próbálhatsz több színt is egymásra kenni, vagy az is jó, ha hagyod a teljes fedőszínt rajta és majd csak a száradás után smirglized le róla a felesleget.
Festés, öblítés, törölgetés stb. után megint vártam egy napot. Ha türelmetlen vagy, kapj elő egy hajszárítót és segíts rá! ;)

spray it baby!

Ezután kivonultam az erkélyre, több réteg papírra kipakoltam a tálkákat és akril lakkal fixáltam a munkámat. Az akril lakkot jól fel kell rázni és kb. 30 cm-ről fújni. Érdemes többször is használni a lakkot, hogy a védőréteg értékelhető vastagságú legyen. Ez a munkafolyamat büdös. Tényleg. Beltérben nem ajánlom a használatát!
Egy napot hagyjál a száradásra, aztán pakolhatod is a mütyürkéidet a tálkákba!

levegon szarado gyurma talka kesz

Megmutatod neked hogy sikerült?! :)

One thought on “Így készül: Levegőn száradó gyurma tálka

  1. Helga Sovány says:

    Szia, engem az erdekelne hogy szaradas utan ez soha tobbet nem lesz puha? Akár vázát is lehetne? Vagy valamit ami tartja a vizet? Amugy nagyon klasszak ❤️ Köszönöm

Leave a Reply

Your email address will not be published.