Így készül: Hello Kaland manó

Jelentem kalandor lettem! 🌺 2016. április 4-én indult Via új Hello Kaland! online tanfolyamának első turnusa, és azóta már a harmadik kihívást teljesíthetik a résztvevők, köztük én is.
Ám anno, amikor még csak vártunk a csapattal, mindenkinek volt előkészítő feladata is. A 13 hét 26 kihívásának követéséhez  Tóth Katalin csodaszép térképet és manót tervezett. 🌺
Ez a kis manó a mi avatárunk a térképen, segítségével követhetjük a haladásunkat az újabb és újabb kihívások során. A készítők nagy szabadságot adtak a tanfolyam résztvevőinek, mindenki úgy és olyan manót készíthet, amilyet szeretne, illetve használhatja a virtuális verziót is. Én praktikussági okokból ennél maradtam – így a monitoron mindig előttem van és inspirál – de nem bírtam magammal és a kis avatáromat elkészítettem gyurmából is. 🌺  Most ennek az alkotásnak a menetét írom le lépésről lépésre, hátha ti is szívesen elkészítenétek a kis kabalát , amit aztán magatokkal vihettek, betehetitek a kalendáriumba, sőt medálként is használhatjátok!

igy-keszul-hello.kaland-mano-virag igy-keszul-hello.kaland-mano

A manó készítéséhez a következőkre lesz szükséged:
süthető gyurma (fimo), formázó eszközök (tollhegyek, szárak, kanálka, golyóstoll betét, fogpiszkáló stb.), akril festék, matt lakk, szerelőpálca

Ügyelj a tisztaságra, ha világos színnel dolgozol bizony minden apró szösz látszik az anyagon. Moss kezet akár alkotás közben, többször is!

1. lépés: a manó testének kialakítása

A képeken láthatod, hogy választott színből két csaknem egyforma méretű golyót kell megformáznod.
A gyufaszálat csak azért tettem oda, hogy lásd a méretet nagyjából (persze készíthetsz kisebb vagy nagyobb manót is).
A gyurma gömböket csúcsosodó, csepp alakúra formázd az ujjaiddal.

01-hello.kaland-mano 02-hello.kaland-mano

A testet a fejjel úgy tudod jól összeilleszteni, ha szépen összesimulnak, ezért a lapos oldalon a fejrészt mélyítsd ki, míg a testet kicsit lapítsd le, ezután illeszd őket egymásra és simítsd hátul össze a két anyagot.

03-hello.kaland-mano 04-hello.kaland-mano

2. lépés: a manó fej és a lábik kialakítása

Az elkészült testbe óvatosan szúrd bele a méretre vágott szerelőpálcát, hogyha medálnak akarod használni.
Ezután fektesd a manót a munkalapra és a sapijába készíts mélyedést a pofinak pl. egy tollszár végével.

05-hello.kaland-mano 06-hello.kaland-mano

Az arc helyére egyelőre csak tegyél egy világos rózsaszín – vagy neked tetsző színű – tojáska alakú anyagot.
Fordítsd meg a manót és készíts hátul két bemélyedést az alsó részre: ide kerülnek majd a lábacskák.

08-hello.kaland-mano 09-hello.kaland-mano

A lábikókat egy kis hengerből alakíthatod ki. Sodord őket elvékonyodóra, majd vágd kettő az anyagot és illeszd a “csápocskákat” a mélyedésekbe. A széleket simítsd el és fektesd a kis manód vissza a munkalapra. Most már van feje és lábacskája. Jöhet az arc!

10-hello.kaland-mano 11-hello.kaland-mano

3. lépés: manó pofi és dekoráció

Engedd szabadon a fantáziád mind a manód megjelenését, mind az eszközöket illetően. Bármilyen nyomtatot készíthetsz az anyagba, és bele is nyomhatsz dolgokat, például gyöngyöt, apró kis ékszerkelléket, kávészemet stb. Én most csak egyszerűen, fogpiszkálót és szerelőpálcát használva alkottam, ezt láthatod a képen. Gondolj rá, hogy később még festéssel módosíthatod a manó megjelenését, ezért maradhat akár sima is. A képen szereplő kis lények én szikével vágtam kart is, de ez elmaradhat.

12-hello.kaland-mano 13-hello.kaland-mano

A szemeket egészen apró, vékonyra sodort fekete gyurmából készítettem, de használhatsz helyette gyöngyöt is vagy majd sütés után festheted is, ha úgy tetszik.

14-hello.kaland-mano 15-hello.kaland-mano

4. lépés: egyedi megjelenés kialakítása – a te manód!

Alakítsd tovább a manódat, ahogy tetszik. Apró kiegészítőket tehetsz rá például virágocskát, levélkét, copfot stb. Én biztos ami biztos, gyorsan csináltam egy másik manót is, mert egy manó nem manó. :D

16-hello.kaland-mano 17-hello.kaland-mano

5. lépés: sütés

Erről a fontos lépésről nem készítettem fényképet. Az elkészült alkotásaidat a gyurmád csomagolásán leírt módon kell kisütni, hiszen így még puha. Amikor hőkezelted keménnyé válik, akár a porcelán. Ha FIMO gyurmát használsz mint én, akkor 110 fokon 30 percig kell sütni őket. Ha kihűltek (hagyd őket a sütőben kihűlni!) jöhet a festés és lakkozás.

6. lépés: csinosítás

Fesd ki a manódat ahogy tetszik. Én akril festéket használtam, de jó lehet vékony lakkfilc is. Ecset nem is feltétlenül kell, egy fogpiszkáló segítségével is megoldhatod a dekorálást. A képeken látható manókhoz gyöngyházfehér és arany festéket választottam.
Legalább 20 percet hagyd a festéket száradni.

18-hello.kaland-mano 19-hello.kaland-mano

7. lépés: lakkozás

A lakkozás tulajdonképpen elhagyható lépés, mégis ajánlom, mert szép bevonatot képez a felületen, “összehozza” a munkádat és egyben tartósabbá is válik az alkotásod, jobban ellenáll a rá váró kalandoknak! A lakkozás után általában egy teljes nap kell a száradásra. Én a medálokat szaloncukor akasztó segítségével egy bögrére szoktam lógatni másnapig.

20-hello.kaland-mano 21-hello.kaland-mano

Gratulálok! Kész is a manód! 🌺 Jó kalandozást nektek! 🌺

hello-kaland-mano-1 hello-kaland-mano-2

Ha szeretnél te is belevágni új kihívásokba, erre-erre: Hello Kaland!
Ott találkozunk! 🌺

Leave a Reply

Your email address will not be published.