Bretagne útinapló tapasztalatok

Tudom, több mint egy hónapja írtam… törént ez azért, mert az útinapló előkészületeket maga a nagy utazás követte, ami életemben először három teljes hetet ölelt fel, és bizony, ha ennyi idő után hazaérkezik az ember, az események elsodorhatják. Így történt ez velem is, de ma mindenképpen le szeretném jegyezni az útinapló tapasztalatokat is, amiket e három hét alatt összegyűjtöttem.
Remélem hasznos lesz és nem csak felkelti a vágyat, hogy ti is megörökítsétek élményeiteket, de még komfortosabban és hatékonyabban tudtok majd alkotni, mint én tettem.

Az utazásra két gyűrűs kalendáriummal indultam el.
Az egyik egy kicsi, S méretű Hi-Di-Hi volt, amit még a párom vett nekem (a Müllerben) tavaly karácsonyra.

hi-di-hi 2016-07-15_s_15.14.52

Nagyon ajánlom akár konkréten ezt a típust, akár másik, kis méretű gyűrűs naplót az utazás alatti, “események közbeni”, mindennapi jegyzetelésre!
Bár eleinte úgy terveztem, hogy ez a kis picúr arra szolgál majd, hogy csak jobb oldalra írok minden lapon és majd átragasztom azokat a “nagy” naplóba, de végül önálló életre kelt és megmaradt az út követlen élményeinek dokumentálására – tehát jobbra és balra is írtam bele.
Jól lehetett díszíteni apróbb rajzokkal, a vendéglátó helyeken és szállodákban fellelt kártyákkal és apróbb jegyekkel, matricákkal stb.

Mutatok néhány képet, hogy lássátok mit hoztam ki ebből.
Persze nem nagy szám, csak egy fekete golyóstollal jegyzeteltem és egy arany színű filctollal rajzolgattam bele – olykor utólag.

DSC00882 DSC00884

Emellett ahol csak volt (étterem, hotelek stb.) tettem el a kártyákból, matricákból, no meg begyűjtöttem a jegyeket is. Ezeket mind a kis kalendárium zsebeibe dugtam és esténként betűztem a naplóba, illetve amikor később már beszereztem egy lyukasztót is, akkor a lapok közé fűztem őket.

DSC00886 DSC00889

Néhány washi tape szalag is a jegyzetek közé került, főleg elhatárolni a tartalmakat, kevésbé vizuális céllal. Itthon ebbe a naplóba csak néhány pecsétet nyomtam, mert nem igazán maradt hely (és ezzel nem terveztem).

A “picur” mellett velem volt az előző bejegyzésemben leírt Filofax Clipbook is. Ideális esetben ezt is naponta vettem volna elő – esténként vagy reggel – minden esetre közel a megélt eseményekhez.
Sajnos nem így alakult, hiszen egy saját szervezésű nyaralás során sok váratlan esemény is felmerülhet, nem is szólva arról, hogy az otthon hagyott családtagokkal is zajlik az élet, ami kihat ránk…
Azért eleinte egész jól naplóztam és hamar kiderült, hogy néhány dolog hiányzik, míg másokat feleslegesen cipelünk – igaz ezek is kényelmesen elfértek az autóban.

IMG_20160714_210919 20160713_112553

Végtelen mennyiségű scrap “alapanyagot” találtam mindenfelé. Valószínű azért is volt ilyen szerencsém, mert Franciaország meglátott régiójában (Normandia, Bretagne) szinte a legapróbb faluban is van “Office de tourisme”, ahol elképesztő mennyiségű prospektus, kedvezmény kártya, képeslap és térkép található. Tulajdonképpen minden érdekeset összeszedtem ezekből, akár egy-egy elem miatt is, de persze rengeteg füzet hasznos infóval szolgált az utazáshoz is.
Emellett sok helyen vásároltam képeslapokat, főleg olyanokat, amelyik más – általunk nem fotózható – nézőpontból mutatták meg a nevezetes helyeket vagy kiemelkedően szépek, esetleg viccesek voltak. Ezen lapok nagy részét feladtam ismerősöknek, de bizony elég sokat írtam magamnak is (!). A gondosan megírt lapokat aztán szépen belefűztem a clipbook-omba…

A prospektusokat nem kíméltem, szétvágtam sőt sokszor inkább téptem őket, mert a szabálytalan szélük hangulata jobban tetszett!

s-03-DSC00932 s-04-DSC00934

A legjobban egy sima, “egyes” lyukasztó hiányzott, de szerencsére az egyik városban leltünk egy scrap boltot, ahol több kincs mellett egy ilyet is beszereztem és máris teljes volt a boldogságom.
A leghasznosabb talán az a ragasztótoll volt, amit Pippinél vettem. Ő annak idején arra ajánlotta, hogy írjak vele lapra és szórjam be homokkal és micsoda emlék lesz (egyébként tényleg!), de nagyon sok ragasztáshoz ezt használtam és sokkal gazdaságosabb volt mint gondoltam!

s-05-DSC00936 s-07-DSC00944

Nem használtam, azaz feleslegesen cipeltem: binder klipszek, színes filcek, a scrap képkeretek, 6″-os papírok (csak itthon, utólag), hegyező, stickie, fehér köralakú és szögletes matricák, rajzlapok.

A naplóm, belátom, nem lett sem design-os, sem egységes. Annyi helyen jártunk és annyi féle élményben volt részünk – városlátogatás, múzeum, erdei kirándulás, üldögélés magányos menhir mellett, ár-apály megfigyelése stb. – hogy azt hiszem nehéz is lett volna “egységes” módon megörökíteni. Inkább minden naphoz a számomra kapcsolódó képeket, reklámanyagokat és díszítőelemeket vettem elő és csak a tollak színei, a washik és a készen vett scrap díszítőelemek adnak valamennyi egységet az egésznek. Nekem tetszik így, nem kiállításra készült mindez úgysem, hanem magamnak. Elsősorban én szeretném elővenni évek múlva is, hogy felidézze bennem újra és újra ennek a csodálatos utazásnak az emlékeit…

Ajánlom nektek is a naplózást, akár így, akár máshogy. Óriási élmény!
A frissen leírt események a lelkemben mélyebbre hatoltak, szinte bevésődtek. Amiket pedig utólag, itthon tudtam csak leírni, azokhoz óriási segítség volt az apró útinaplóm, amiben igaz olykor csak tőszavakban, de minden lényeges dolog benne volt!

Naplózásra fel!

2 thoughts on “Bretagne útinapló tapasztalatok

  1. Viki says:

    Nagyon jó az ötlet, köszi, h leírtad! Anno Svédországba utaztam 2 hétre és utólag annyira sajnáltam, hogy nem vittem valami jegyzetfüzetet, mert utólag nehéz volt rekonstruálni (hiába a fotók és prospektusok). Legközelebb viszek egy Picurt én is :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.