Lépésről lépésre – Háttér distress inkkel

A hét elején a Scrapbookosok Facebook csoportban megmutattam a frissen készült képeslapomat. Néhányan kérdezték, hogyan készült a háttér és azt ígértem, hogy a hétvégén készítek egy lépésről lépésre leírást kezdőknek erről a technikáról.

Ha érdekel, hogyan készíthetsz ilyen hátteret olvass tovább!

Ez a technika rendkívül egyszerű, csak néhány hozzávaló szükséges a csodás és egyedi hátterekhez, ebből garantáltan nincs két egyforma!
A hozzávalók: distress inkek, distress oxide, víz, vizes terhelést jól viselő papír, maradék celofán tasak és ideális esetben hőlégfújó

A papírlapokat a képeslapomnak megfelelő méretre vágtam (4″ x 5,25″). Egyből kettőt is előkészítettem, mert ezzel a színvilággal tuti több lapot fogok még alkotni a karácsonyi szezonban. A distress inkekből végül négy árnyalatot használtam, az oxide-ból pedig kettőt.

A celofánra maszatoltam sávokban a színeket, laza hullámokat húztam, de bárhogy csinálhatod, ahogy tetszik – rajzolatsz köröket, spirálokat, vonalakat stb.

Ezután vizet spricceltem a tintákra. Látod a képen mennyire megváltozott a festék viselkedése!

Ezt aztán szépen ráplaccsantotta a papíromra. Itt már teljesen tőled függ meghúzod-e közben a fóliát, rányomsz-e a kezeddel, mozgatod vagy sem. Kell ezzel kicsit játszani, mert minden esetben más és más pacákat tudsz létrehozni. Majd meglátod neked hogy tetszik.
Én itt csak egyet rányomtam és vártam kicsit, aztán lehúztam. Amikor levettem a celofánt a papírom így nézett ki:

A szélén összegyűlt vizes festéket lesodortam. A fóliára distress oxide pettyeket csepegtettem és ezt megint ráborítottam az alapomra.

A celofánomat jól megtapicskoltam és leemelés után hőléfújóval szárítottam a lapon. Ez nem kötelező művelet, de a distress oxide különlegessége, rétegezhetősége pont így tud előjönni, ha a placcsantások között mindig szárítod a tintát. Fröcskölhetsz rá vizet is. Próbálkozz bátran!

Itt még a lapom elég zöldes volt a pisztácia szín miatt, de nem kell aggódni mert ha a papír bírja, szinte a végtelenségig lehet újra és újra rámenni, a fentieket ismételni, amíg olyan nem lesz a lap, amilyet szeretnél. Én végül ennél a fázisnál még egy sötétebb kéket is elővettem, úgy folytattam a rétegzést. Ezt a színt akril blokkra kentem, de csak azért mert a celfonánon még bőven volt a másik színekből, amit nem akartam elpazarolni.

Néhány pliccs-placcs és szárítások után eljutottam oda, hogy már tetszett nekem a háttér.

Csak egy apróság volt még hátra, a késznek ítélt, száraz felületre apró vízcseppeket spricceltem, majd kb. fél perc múlva felitattam a vizet a papírról. Az elkészült hátterem ilyen lett:


Mivel még rengeteg tinta csepp volt a celofánon és az alátétemen is, a második papírlapomat erre ráfordítottam. A visszafordított lapon a festéket a kezemmel, tapicskolással oszlattam el, ezért így egészen más textúrát alakítottam ki (és persze csupa tinta lett a kezem).


A víz spriccelést itt is bevetettem és végül készen is voltam a két háttérrel.


Ha érdekel milyen lapok készültek ezekkel az alapokkal, kukkants be később is.

Addig is jó alkotást kívánok!

2 thoughts on “Lépésről lépésre – Háttér distress inkkel

  1. Pingback: - Pink & Red

Leave a Reply

Your email address will not be published.